Tüm Haberler

Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN, Roketsan’ın Uzay ve Savunmada Çığır Açacak İki Tesisini Tören ile Hizmete Soktu

31 Ağustos 2020

30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Roketsan’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN, Roketsan Uydu Fırlatma, Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ile Patlayıcı Hammadde Üretim Tesisi’nin açılışını yaptı. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN, açılış kapsamında millî teknolojiyle ülkemize kazandırdığımız ürünlerimizi de yakından inceledi.

Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN, 30 Ağustos’ta Roketsan Lalahan yerleşkemize yaptığı ziyarette, Türkiye’yi hem uzay ligine taşıyacak hem de milli hammadde üretim tesislerimizle dışa bağımlılığımızı azaltacak iki büyük tesisimizin açılışını gerçekleştirdi. Roketsan Uydu Fırlatma, Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezimiz ile Patlayıcı Hammadde Üretim Tesisimizin açılışına teşrif eden Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN, sıvı yakıtlı roket motoru teknolojisinin ilk uzay denemelerine başlayacağımızı ilan etti. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN, açılışta yaptığı konuşmada, Uydu Fırlatma Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) Geliştirme Projesi’ndeki gelişmeleri paylaşarak, şunları söyledi: “Bu projeyle 100 kilogram ve altındaki mikro uydularımızı, yüksekliği en az 400 kilometre olan alçak dünya yörüngesine yerleştirebileceğiz. Stratejik öneme haiz bu projenin testlerini başarıyla gerçekleştirdik. Milli teknolojilerle fırlattığımız ilk yerli sonda roketimiz 130 kilometre irtifaya çıkarak, uzayın sınırı olarak kabul edilen 100 kilometre çizgisini aştı. Böylece Türkiye, tamamen kendi geliştirdiği projelerle uzaya ilk adımını atmış oldu. Artık yerli ve milli teknolojilerle uzay ligindeyiz. Bu roket katı yakıt teknolojisiyle gönderildi, bundan sonra hem katı hem de sıvı yakıtla test etme aşamasına geçilecek. Milli olarak geliştirilen sıvı yakıtlı roket motoru teknolojisinin ilk uzay denemelerine başlayacağımızın müjdesini buradan vermek istiyorum.” Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN, bu başarılı testin görüntülerini açılışta kamuoyuyla ilk kez paylaştı.  

Hammadde ihtiyacımız milli olarak üretilecek

Roketsan tarafından Nisan 2020’de başlatılan TRG-230 Füze Sistemi’ne lazer arayıcı başlık entegrasyonu çalışması kapsamındaki test atışı görüntüleri de açılışta ilk kez yayınlandı. Bu görüntülerde, BAYKAR tarafından üretilen Bayraktar TB2 SİHA’nın lazer işaretlemesi yaptığı hedef, Lazer Güdümlü 230 mm Füze Sistemi (TRLG-230) tarafından başarılı şekilde vuruldu. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN, ayrıca değindiği ATMACA füzesinin kabiliyetlerini de bir video ile gösterdi. Mavi Vatan koruması için milli teknoloji ile geliştirilen ve hedefi imha edene kadar takip eden ATMACA füzesinin de yıl sonu itibarıyla TSK'nın hizmetine sunulması planlanıyor.   Roketsan’ın Elmadağ’daki tesislerine canlı bağlantı yapılarak açılışı gerçekleştirilen Patlayıcı Hammadde Üretim Tesisi sayesinde ise patlayıcı hammadde ihtiyacımız büyük oranda milli olarak üretilecek. Füze ve roket harp başlığı patlayıcıları ile reaktif zırh sistemleri için kritik öneme sahip bu kabiliyet ile yurt dışı bağımlılığı önemli ölçüde azalıyor. Açılışta, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN’ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail DEMİR ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk YİĞİT birer konuşma yaptılar. Törende Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN’a, Savunma Sanayii Başkanı İsmail DEMİR tarafından Roketsan'ın fırlattığı ilk Türk roketinin adının yazılı olduğu maket ile Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk YİĞİT tarafından, "Oku" ayetinin yer aldığı tablo hediye edildi. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN, açılış öncesinde ise Roketsan teknolojisiyle geliştirilen ürünleri inceleme fırsatı buldu. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN’a, Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ tarafından güncel projelerin sunumu yapıldı, ardından Uydu Fırlatma, Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ile ürünlerin tanıtım turu gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN, Roketsan’ın geliştirdiği ATMACA Satıhtan Satha Güdümlü Mermi, AKYA Ağır Sınıf Torpido, SOM Stand-Off Mühimmatı, TEBER Lazer Güdüm Kiti, TRG-230 Füzesi, CİRİT 2.75” Lazer Güdümlü Füze, MAM-C Mini Akıllı Mühimmat, MAM-L Mini Akıllı Mühimmat, L-UMTAS Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi, OMTAS Orta Menzilli Tanksavar Füzesi, HİSAR Hava Savunma Füzeri, TRG-300 Güdüm Kiti, BORA Füzesi, SUNGUR Hava Savunma Füze Sistemi ve TRG-122 Güdümlü Roketi’ni inceleyerek, Roketsan yöneticilerinden ürünlerle ilgili detaylı bilgi aldı. 

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.